Ask Question
28 August, 19:29

Adrian ran from his house to the park at a speed of 5 meters per second. He ran back from the park to his house at a speed of 6 meters per second. The total time taken to run the whole journey was 22 minutes. How many minutes did he take to run from his house to the park

0
Answers (1)
  1. 28 August, 20:10
    0
    Answer:time taken to run from his house to the park is 12 minutes

    Step-by-step explanation:

    Let x represent the distance between his house and the park.

    The speed at which Adrian ran from his house to the park is 5 meters per second.

    Distance = speed * time

    Time = distance/speed

    Therefore, time taken to run from his house to the park would be

    Time = x/5

    The speed at which he ran back from the park to his house is 6 meters per second.

    Time taken to run back from the park to his house would be

    Time = x/6

    The total time taken to run the whole journey was 22 minutes. Converting to seconds, it becomes 22 * 60 = 1320 seconds. Therefore,

    x/5 + x/6 = 1320

    Multiplying through by 30, it becomes

    6x + 5x = 39600

    11x = 39600

    x = 39600/11 = 3600 meters

    Therefore, time taken to run from his house to the park would be

    x/5 = 3600/5 = 720 seconds

    Converting to minutes, it becomes

    720/60 = 12 minutes
Know the Answer?